Může vitamín D snížit riziko těžkého průběhu na COVID-19?

Američtí vědci vyhodnotili vzorky krve od 235 pacientů přijatých do nemocnice s COVID a poté je sledovali, aby zjistili, jak se jim daří. U pacientů, kteří měli odpovídající hladinu vitaminu D, bylo méně pravděpodobné, že upadnou do bezvědomí nebo zemřou na COVID. (Poté, co byla studie zveřejněna, redaktoři časopisu zveřejnili vyjádření znepokojení, „ptali se, zda velikost vzorku byla dostatečně velká a jak byla data analyzována“ Autor studie, Michael Holick, MD, výzkumník vitaminu D na Bostonské univerzitě, známý pro propagaci tohoto vitaminu, potvrdil, že je zapotřebí rozsáhlejší studie.)

Další studie přicházejí. Vědci z londýnské univerzity Queen Mary zahajují šestiměsíční studii Coronavit, do které se zapíše 5 000 lidí, aby zjistili, zda vysoká dávka vitaminu D může snížit zimní respirační infekce, včetně COVID-19.

A dalších 31 studií je uvedeno na Clinical Trials.gov.

Odborníci tvrdí, že zdravé hladiny vitaminu D v krvi mohou poskytnout výhodu přežití tím, že pomohou lidem s COVID-19 vyhnout se cytokinové bouři, když imunitní systém nadměrně reaguje a začne útočit na vlastní buňky a tkáně vašeho těla.

Někteří lidé mezitím říkají, že preventivní užívání vitaminu není na škodu.

Vědci z Velké Británie hodnotili průměrné hladiny vitaminu D a počet případů COVID-19, stejně jako úmrtnost ve 20 evropských zemích. Země s nízkou průměrnou hladinou vitaminu D v populaci měly vyšší počty případů a úmrtí na COVID-19, říká vedoucí studie Petre Cristian Ilie, MD, PhD, ředitel výzkumu a inovací v Trust Queen Hospital Hospital Trust v King’s Lynn ve Velké Británii.

Irští vědci analyzovali evropské populační studie a hladiny vitaminu D a zjistili, že země s vysokou mírou nedostatku vitaminu D mají také vyšší úmrtnost na COVID-19. Tito vědci požádali vládu, aby zvýšila doporučení týkající se vitaminu D.

Lis 4, 2020 | Posted by in Informace o Vitaminu D | Komentáře nejsou povoleny